pytania odnośnie kupna samochodu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pitstop.slupsk
    Classic
    • 2011
    • 3

Auto najprawdopodobniej będzie do odbioru już w poniedziałek. Nie takiego początku roku się spodziewałem... eeh najgorsze, że to nie była moja wina tylko wada części...

Obniżyłem cenę za Pegasusy. Chciałbym pokryć kwotą ze sprzedaży część kosztów naprawy. Nowa cena to 1000zł za 4 proste 17''. Zdjęcia mogę podesłać na maila.
    PROFESJONALNY CHIPTUNING
    I HAMOWNIA 4X4 MAHA LPS3000
    www.pitstop.slupsk.pl
  • guajava
    Rider
    • 2010
    • 343

Witam wszystkich xd

Być może będę na dniach szczęśliwym posiadaczem octavii I FL.

Jednak mam mały problem dotyczący jakby "finalizacji" zakupu. Oczywiście kupowałem już samochód , ale(!) zawsze w niemczech, gdzie dość jasno jest opisane wszystko w necie - co i gdzie robić dotyczące "powrotu na kołach do kraju". W PL to mój pierwszy raz i tu mam kilka pytań.

Powiedzmy byłem w serwisie np. skody i serwis mi potwierdza stan autka (silnik itede itepe zdrowy) albo i parę rzeczy do zrobienia. Dobra biorę - i teraz mam pytanie. Jak tym samochodem wrócić do domu? oczywiście kupno w PL i powrót do miejsca zamieszkania (też w PL).

Bo w niemczech są tablice z czerwonym paskiem (gdy wymeldowana fura) a u nas?

Czy faktycznie jak się dogadam z właścicielem , mogę wrócić do domu na jego blachach i wtedy muszę dopiero oddać tablicę w moim WK i wypowiedzieć jego OC ?

Czy zrobić gdy chcę mieć współwłaściciela z jego zniżkami 65% ? Czy na umowie na miejscu kupna samochodu to jakoś "zapisać" czy jak wrócę to "sporządzić nową umowę K-S" ?

Oczywiście za każdą informację dziękuję z góry

Pozdrawiam
    guajava^

P.S. gdy zły dział - proszę o przesunięcie.
    "Łapię chwile ulotne jak ulotka ,ulotne chwile łapię jak fotka..."

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Wracasz do domu na tablicach dotychczasowego własciciela i masz od dnia sporzadzenia i podpisania umowy zakupu 2 tygodnie na przerejestrowanie auta.
      Co do OC to mucisz dogadac sie ze sprzedającym. Puki nie wypowie on polisy OC to mozesz z nij korzystać.
      Czarny Elegance

Komentarz

• robert70
        Rider
        • 2008
        • 499

Zamieszczone przez Big
        Wracasz do domu na tablicach dotychczasowego własciciela i masz od dnia sporzadzenia i podpisania umowy zakupu 2 tygodnie na przerejestrowanie auta.
        Co do OC to mucisz dogadac sie ze sprzedającym. Puki nie wypowie on polisy OC to mozesz z nij korzystać.
        a przez przypadek nie jest to tak że to kupujący wypowiada oc?
        O2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA" LPG - LandiRenzo

Komentarz

• guajava
          Rider
          • 2010
          • 343

dzięki xd

a jak z tym współwłaścicielem?

macie może jakiś druk umowy K-S , który polecacie?

bo niby znalazłem kilka w necie , ale jednak jestem trochę niepewny xd

Komentarz

• sebu
            L&K
            • 2008
            • 1304
            • Octavia II (1Z3)
            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

[quote="robert70"]a przez przy
            Zamieszczone przez Big
            Masz na to 30 dni
            Zamieszczone przez Big
            OC jest ważne 30 dni od daty twojego zakupu
            czyli jeśli pan x opłacił dzisiaj oc i jeszcze tego samego dnia sprzedał auto panu y to ubezpieczyciel zwróci mu kwotę za 11 miesięcy,a dlatego że kupujący ma 30 dni na przerejestrowanie pojazdu.

zerknij tu jest wszystko opisane

Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
            jak pomogłem to daj punkcik
            sprzęgło od G 60

Komentarz

• fireman6
              Rider
              • 2009
              • 360

I dopóki nie przerejestrujesz musisz mieć ze sobą podczas kontroli policji oprócz normalnie dowodu rejestracyjnego itp. umowę kupna-sprzedaży jako dowód, że auta nie ukradłeś (ja się dowiedziałem o tym już pierwszego wieczoru jak mnie wzięli na kontrole :P ale pogadali ile taka skoda, czy to dobre, porównali z golfem mała konwersacja z 15min i szerokości )
              Skoda Octavia 1.9TDi Ambiente Rider 04r
              Zapraszam https://www.facebook.com/detailingzpasja

Komentarz

• bobasek
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 326

Zamieszczone przez guajava
                a jak z tym współwłaścicielem?
                sporządzasz umowę darowizny, i idzie lub nie (obdarowany) do urzędu skarbowego - w zależności od tego kto jest współwłaścicielem i jaka jest wartość darowizny płaci lub nie płaci podatku od darowizny
                jeżeli obdarowany należy do pierwszej grupy podatkowej (z wyjątkami - za art. 4a Ustawy o Spadkach i Darowiznach tekst jednolity DZ.U. 29 NR93 pozycja 768) to nie zapłaci nic (bo to obdarowany płaci)
                jeżeli kwota/wartość darowizn nie przekracza 9637 pln (od tej osoby) w ciagu 5 lat to nie musisz tego nawet w Urzędzie Skarbowym zgłaszać, powyżej żeby nie było kłopotu należy to zgłosić na druku SD-Z2 w ciagu pół roku
                nie daj się też nabrać w Wydziale Komunikacji, auto możesz zarejestrować w dniu wykonania darowizny, musisz mieć tylko przy sobie akt darowizny może być odręcznie na kartce w kratkę - jak bedą chcieli żebyś miał jakąs pieczątkę ze skarbówki, to im powiedz że się mylą i nie odpuszczaj - masz pół roku na załatwienie w US

najlepiej napisz co i komu chcesz dać to coś doradzimy

p.s.
                teściowa to nie jest pierwsza grupa podatkowa - gdybys czasem wpadł na pomysł podarowania jej połowy auta
                5,5l/100

Komentarz

• guajava
                  Rider
                  • 2010
                  • 343

dzięki chłopaki^^

Zamieszczone przez bobasek
                  najlepiej napisz co i komu chcesz dać to coś doradzimy

chcę tak zrobić , by korzystać z wujka zniżek na OC (65%). Oczywiście to ma być formalnie tylko, bo tak naprawdę to tylko mój samochód będzie. Czyli zrobić jego 1albo2 współwłaścicielem xd jaka właśnie jest kolejność?

Komentarz

• bobasek
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 326

korzystać z wujka
                    ten wujek to rozumiem brat Twojego ojca lub matki??
                    to ma być formalnie tylko
                    tego nie musisz mówić, wszyscy to wiedzą
                    5,5l/100

Komentarz

• guajava
                      Rider
                      • 2010
                      • 343

Zamieszczone przez bobasek
                      ten wujek to rozumiem brat Twojego ojca lub matki??
                      teoretycznie nie.

to mąż mojej cioci , która jest siostrą cioteczną dla mej mamy. jakoś tako. Ale traktuje go jak ojca , gdyż mój prawdziwy dawno zmarł xd

Komentarz

• bobasek
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 326

to mąż mojej cioci , która jest siostrą cioteczną dla mej mamy
                        z punktu widzenia przepisów skarbowych jest to dla Ciebie osoba obca

w takim razie musisz ustalić u ubezpieczyciela jaki procent samochodu musisz podarować żeby obowiazywały zniżki współwłaściciela - od tego bedzie zależało jaki udział w samochodzie podarujesz wujkowi i ile będziesz musiał zapłacić podatku

kwota wolna przy darowiznie w Twoim przypadku to 4902pln, za następne 10278pln wartości przedmiotu obdarowany musi zapłacić 12% podatku, za kolejne 10278pln 16%, za kolejne 10278pln 20%...
                        może się okazać że jeżeli wartośc przedmiotu darowizny jest duża to bardziej niż darowizna opłaci się sprzedać udziały w pojeździe i wybulić 2% podatku od wartości auta
                        to musisz sobie na kalkulatorku wystukać i przemyśleć :idea:
                        5,5l/100

Komentarz

• guajava
                          Rider
                          • 2010
                          • 343

dzięki.

właśnie też kiedyś myślałem o tych udziałach...chyba bardziej się opłaca...

na razie trzeba samochód pierw kupić i dalej będę myślał xd

Komentarz

• bobasek
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 326

proponuję zastosować starą sprawdzoną zasadę:
                            "dwie godziny myśleć, 5 minut robić"

jak by co to pytaj albo wal na priva
                            5,5l/100

Komentarz

• guajava
                              Rider
                              • 2010
                              • 343

Witam.

odświeżam swego kotleta xd

Kupiłem samochód i dostałem z auto-salonu - faktura VAT-marża. Samochód odbieram po WE.

i teraz mam swoje pytania/problemy i potrzebuję znów Waszej pomocy :roll:

1.czy podatek jest opłacony przez salon czy ja muszę sam się dowiedzieć i ewentualnie go opłacić? czy np "Zaświadczenie o dokonaniu wpisu w ewidencji działalności gospodarczej" wziąć od salonu?

2.czy fakt rejestrowania samochodu w tym samym WK jakąś ulgę (w załatwianiu formalności) mi wniesie?

3. chciałem wrzucić osobę jako współwłaściciela , żeby mieć jego ulgi na OC i AC - rozumiem,że mogę to zrobić przed rejestrowaniem na "siebie" octy?

4. bardziej się opłaca odsprzedać swoje udziały czy zrobić darowiznę ?

5. punkt 4 nie musi być załatwiany u notariusza?

6. czy oprócz tych dokumentów coś innego mi potrzeba do WK?

* Wypełniony wniosek rejestrację pojazdu - wzór
                              * Dokument tożsamości
                              * Dowód własności pojazdu, np.:
                              o umowa sprzedaży, umowa darowizny, itp.
                              o faktura VAT,
                              * kartę pojazdu- jesli była wydana
                              * dowód rejestracyjny pojazdu- jeśli był wcześniej rejestrowany.

7. rozumiem,że na blachach poprzedniego właściciela będę mógł jeździć , aż dostane swoje blachy nowe z WK?

za wszelkie sugestie/wskazowki/odpowiedzi z góry dziękuję xd

pozdrawiam
                              guajava

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

1.czy podatek jest opłacony przez salon czy ja muszę sam się dowiedzieć i ewentualnie go opłacić? czy np "Zaświadczenie o dokonaniu wpisu w ewidencji działalności gospodarczej" wziąć od salonu?
                                jak dostajesz fakturę to nie płacisz podatku

2.czy fakt rejestrowania samochodu w tym samym WK jakąś ulgę (w załatwianiu formalności) mi wniesie?
                                nie, ale będzie taniej, jeśli nie zmienisz tablic

3. chciałem wrzucić osobę jako współwłaściciela , żeby mieć jego ulgi na OC i AC - rozumiem,że mogę to zrobić przed rejestrowaniem na "siebie" octy?
                                IMO współwłaściciel musi figurować na fakturze\umowie więc po ptokach

4. bardziej się opłaca odsprzedać swoje udziały czy zrobić darowiznę ?
                                tego w ogóle nie rozumiem :roll: ops:

7. rozumiem,że na blachach poprzedniego właściciela będę mógł jeździć , aż dostane swoje blachy nowe z WK?
                                jak wyżej, to mogą być już Twoje blachy
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• guajava
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 343

hmmm ok dzięki xd

czy naprawdę nie da się nic zrobić z tym współwłaścicielem ?!

np w poniedziałek sporządzić nową umowę o np odsprzedaży iluś tam procent udziału samochodu ? albo darowizny?

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

czy naprawdę nie da się nic zrobić z tym współwłaścicielem ?!
                                    najlepiej byłoby się dogadać z komisem i podpisać nową umowę z figurującym tam współwłaścicielem, czy tam zmienić tę już podpisaną.
                                    bo do fałszowania raczej nikt tu chyba nie zachęca
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• guajava
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 343

szkoda, kurcze postaram się o może korrektę umowy xd

dzięki

[ Dodano: Sob 18 Wrz, 10 20:46 ]
                                      tak btw to mam jak na razie tylko fakture , zadnej umowy - zmiena to cos?

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

jak masz fakturę to umowy mieć nie musisz, ale możesz mieć i jedno i drugie, no spróbuj to skorygować, tak chyba byłoby najprościej
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• guajava
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 343

szkoda, dzięki wielkie xd

postaram się...

Komentarz

• bobasek
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 326

guajava,
                                            mistrzu, kilka postów wyżej napisałem Ci dokładnie co masz zrobić...
                                            przeczytaj proszę ze zrozumieniem
                                            jeżeli kupiłeś auto to na żadnej fakturze nie musi być Twojego przyszłego współwłaściciela!!!
                                            robisz darowiznę: piszesz na kartce w kratkę kto co i komu daruje (nie musisz iść do żadnego notariusza) podpisujesz Ty i szczęśliwy obdarowany który wpisuje że darowiznę przyjął
                                            potem lecisz do WK i rejestrujesz na was obu (możesz też tylko na siebie, ale po co płacic później za dodatkową operację - dopisanie współwłaścicela)
                                            z dowodem rej i darowizną lecisz do ubezpieczalni i konsumujesz zniżki wujka

ustaliłeś już u ubezpieczyciela jaki procent własności wystarczy do przeniesienia zniżek??
                                            najlepiej podaj RZECZYWISTĄ wartość pojazdu to Tobie policzę co Ci się bardziej opłaca
                                            5,5l/100

Komentarz

Pracuję...